Συζητήσεις για την ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό (από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια)
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει σειρά διαλέξεων με τίτλο Λογο-δημία. Υπεύθυνοι διοργάνωσης είναι οι ερευνητές του Κέντρου Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ.
Η ιστορία και η πολιτισμική ιδιοπροσωπία της Αθήνας είναι συνυφασμένες άρρηκτα με τον λόγο. Από την αρχαία αγορά και την εκκλησία του δήμου μέχρι τα ιστορικά φιλολογικά καφενεία του 19ου και 20ου αι., από όπου πέρασαν σπουδαίοι εργάτες του πνεύματος και της τέχνης: Αχ. Παράσχος. Εμ. Ροΐδης, Α. Παπαδιαμάντης, Κ. Παλαμάς, Γ. Δροσίνης, Ιω. Κονδυλάκης, Π. Νιρβάνας, Γρ. Ξενόπουλος, κύκλος του Νουμά, Μ. Αυγέρης, Α. Σικελιανός, Κ. Βάρναλης, Ν. Λαπαθιώτης, Τ. Άγρας, Α. Εμπειρίκος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Τσαρούχης, Ν. Γκάτσος, Ο. Ελύτης, Ν. Βρεττάκος, Γ. Μόραλης, Ε. Βακαλό, Μ. Χατζιδάκις, κ.ά. Λογοτέχνες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί μαζεύονταν και συζητούσαν γύρω από λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά, εκπαιδευτικά, εθνικά ή πολιτικά θέματα στα κοσμικά καφεζαχαροπλαστεία της Πανεπιστημίου και πλατείας Συντάγματος, στη «Δεξαμενή», τον «Μαύρο Γάτο», το υπόγειο του «Μπαγκείου», τον «Σοφό Κοραή», το «Βυζάντιον», «Μπραζίλιαν», «Ηραίον» και το «Πατάρι του Λουμίδη».
Η Λογο-δημία, μια παιγνιώδης σύμπτυξη των λέξεων λόγος και Ακαδημία, φιλοδοξεί ν’ αναβιώσει την κουλτούρα δια-λόγου, μ’ εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος την αίγλη και το κύρος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία αποδεικνύεται σε ζωντανό κύτταρο του πολιτισμικού κέντρου της χώρας. Θεματικός σκοπός της Λογο-δημίας είναι να λειτουργήσει ως ένα βήμα λόγου και δημόσιας συμμετοχικής συζήτησης για ζητήματα, που συνδέουν την επιστήμη της κλασικής φιλολογίας με σύγχρονες δομές εκπαίδευσης και δραστηριότητες του ευρύτερου πολιτισμικού γίγνεσθαι. Η Λογο-δημία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όχι μόνο ένα ακροατήριο ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών ή φοιτητών φιλολογίας, αλλά και το ανήσυχο, πολιτιστικά ενήμερο και μορφωτικά ευαισθητοποιημένο ελληνικό κοινό.
Όσοι/ες ενδιαφέρονται για παρακολούθηση των διαλέξεων της ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά την πιο κάτω ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, για να λαμβάνουν τον σχετικό σύνδεσμο Zoom:
Ηγεσία και η τέχνη της ευθυκρισίας: Μαθήματα από τον Αριστοτέλη.Ομιλητής: Χαρίδημος Τσούκας (Πανεπιστήμιο Κύπρου).
2. Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, 6 μ.μ.
Ρητορικές στρατηγικές και τεχνικές στις ελληνικές παπυρικές επιστολές της Ύστερης Αρχαιότητας. Ομιλητής: Αμφιλόχιος Παπαθωμάς (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
3. Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021, 6 μ.μ.
Πόθεν οι Έλληνες: Αρχαίες καταβολές και σύγχρονες ταυτότητες στην αυγή του τρίτου αιώνα ελεύθερου εθνικού βίου.Ομιλητής: Θεόδωρος Γιαννόπουλος (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου).
4. Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022, 6 μ.μ.
Γιατί Κλασικές Σπουδές;Ομιλητές: Edward M. Harris (Durham University/University of Edinburgh), Μιχαήλ Πασχάλης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Δημήτριος Κανελλάκης (Πανεπιστήμιο Κύπρου).
5. Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022, 6 μ.μ.
Η πρόσληψη και σημασία του αρχαίου δράματος σήμερα. Ομιλητές: Ιωάννης Κωνσταντάκος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αναστασία Μπακογιάννη (Massey University, New Zealand).
6. Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022, 6 μ.μ.
Οι γυναίκες στην αρχαία λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Ομιλήτριες: Κατερίνα Συνοδινού (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Σταυρούλα Κων/νου (Πανεπιστήμιο Κύπρου).
7. Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, 6 μ.μ.
Γύρω από ένα τραπέζι: Τα φαγητά και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια.Ομιλητές: Άννα Λάμαρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ευάγγελος Καραμανές (Ακαδημία Αθηνών).
8. Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, 6 μ.μ.
Έρχεται από μακριά: Η αρχαία ελληνική ρητορική σήμερα.Ομιλητές: Ευάγγελος Αλεξίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ανδρέας Σεραφείμ (Ακαδημία Αθηνών).
9. Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022, 6 μ.μ.
Τεχνολογικά επιτεύγματα στην Αρχαία Ελλάδα. Ομιλητές: Κώστας Κοτσανάς (Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας), Μαρία Γερολέμου (Exeter University).
1. 13 Ιανουαρίου 2021 (15.00-17.00). Έχει το παρελθόν μέλλον; Η Κλασική Φιλολογία (στην εκπαίδευση) σήμερα. Ομιλητές: Θεόδωρος Παπαγγελής, Εβίνα Σιστάκου.
2. 17 Φεβρουαρίου 2021 (17.00-19.00). Επιδημίες στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Ομιλητές: Μαριάννα Καραμάνου, Γιώργος Καζαντζίδης.
3. 10 Μαρτίου 2021 (17.00-19.00). Γνωρίζοντας το 1821: Ιστορία και Λογοτεχνία για την Ελληνική Επανάσταση. Ομιλητές: Πέτρος Παπαπολυβίου, Αφροδίτη Αθανασοπούλου.
4. 14 Απριλίου 2021 (17.00-19.00). Κτῆμα ἐς αἰεί: Μαθήματα ιστορίας, στρατηγικής και διεθνών σχέσεων από τον Θουκυδίδη. Ομιλητής: Βασίλειος Λιοτσάκης.
5. 12 Μαΐου 2021 (18.00-19.00). Τα χρόνια του Κυπριακού: Οι ιστορικοί σταθμοί και οι σύγχρονες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής. Ομιλητής: Νίκος Χριστοδουλίδης. [https://www.youtube.com/watch?v=900Zwd1b58g]
6. 09 Ιουνίου 2021 (15.00-17.00). Κλασική Αρχαιότητα και Νεοελληνική Λογοτεχνία:Η μορφή της Ελένης στην ελληνική λογοτεχνία. Ομιλήτρια: Αλεξάνδρα Ροζοκόκη.
7. 01 Ιουλίου 2021 (15.00-17.00). Αριστοφάνης ο διαχρονικός: Πρακτικές και όρια της σύγχρονης σάτιρας. Ομιλητής: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος.