Το Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (ΚΕΜΝΕ) ασχολείται με την έρευνα του μεσαιωνικού και νέου Ελληνισμού κατά την περίοδο κυρίως της Τουρκοκρατίας και Βενετοκρατίας. Ειδικότερα, σκοποί του ΚΕΜΝΕ είναι:
Η συστηματική έρευνα και μελέτη της ιστορίας και φιλολογίας του Ελληνισμού κατά την ανωτέρω περίοδο. Για τον σκοπό αυτό το ΚΕΜΝΕ καταρτίζει ερευνητικά προγράμματα, τα οποία αποβλέπουν στη μελέτη γενικών και ειδικών θεμάτων με στόχο τη συγγραφή και έκδοση επιστημονικών μονογραφιών και άρθρων, καθώς και τη σχολιασμένη έκδοση ιστορικών πηγών και φιλολογικών κειμένων.
Η προαγωγή της βασικής έρευνας. Το ΚΕΜΝΕ οργανώνει ερευνητικές αποστολές σε αρχεία και βιβλιοθήκες του εσωτερικού και του εξωτερικού για τον εντοπισμό, τη φωτογράφηση και μελέτη αρχειακού υλικού, χειρογράφων κωδίκων και παλαιών εντύπων. Η προαγωγή της βασικής έρευνας υπηρετείται επίσης με τη σύνταξη και έκδοση καταλόγων αρχειακού ή εντύπου υλικού, ευρετηρίων και βιβλιογραφιών, την κατάρτιση αρχείου μικροταινιών, τη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών κ.ά.
Τελευταίες εκδόσεις
- Michiel Gradenigo, νοτάριος στη δουκική γραμματεία του Xάνδακα, Libro 1593-1617. Eισαγωγή-΄Eκδοση: Kώστας E. Λαμπρινός.
- Σοφία Ν. Λαϊου, Tα οθωμανικά έγγραφα της μονής Bαρλαάμ Mετεώρων, 16ος-19ος αι., Aθήνα 2011, 8ο, σελ. 510.
- Δημήτριος Ζ. Σοφιανός, Η ανέκδοτη φαναριώτικη ποιητική συλλογή του κώδικα 666 Μονής Μεγάλου Μετεώρου, ΙΗ΄ αιώνας, στιχουργήματα αρ. 1-175, Aθήνα 2011, 8ο, σελ. 257.
- Αναστάσιος Γόρδιος (1675-1728), Aλληλογραφία. Έκδοση: Xαρίτων Καρανάσιος-Ιωάννα Κόλια. Προλεγόμενα-σχόλια: Xαρίτων Καρανάσιος, τόμοι A΄ και B΄, Aθήνα 2011, 8ο, σελ. 1408+πίν. 1-9.
- Δημήτριος Z. Σοφιανός-Λάζαρος Δεριζιώτης, H Iερά Mονή της Yπαπαντής των Mετεώρων. Δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Προσκυνητάριο – Iστορία και Tέχνη, Aθήνα 2011, 8ο , κείμενα, εικ. A΄-KE΄ και 1-112, σελ. 184.