Επτανησιακή Προσωπογραφία 19ος – 20ός αι.


Έναρξη έργου: 1997

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος της Eπτανησιακής προσωπογραφίας του 19ου και του 20ού αιώνα ήταν να συγκεντρωθούν σε μορφή βάσης δεδομένων και με κωδικοποιημένο και αναζητήσιμο τρόπο όσο το δυνατόν πληρέστερα βιογραφικά στοιχεία για πρόσωπα που πληρούν τα εξής κριτήρια:
Περιλαμβάνονται πρόσωπα με δημόσια δράση: πολιτική, καλλιτεχνική, επιστημονική, τεχνοκρατική, πνευματική, κοινωνική, Eπτανήσιοι ή Eπτανησιακής καταγωγής πρόσωπα που έζησαν είτε στα Eπτάνησα ή στο Eλληνικό κράτος, είτε ήσαν μέλη του υπόδουλου, απόδημου και παροικιακού ελληνισμού, εφόσον η δράση τους αφορά την επτανησιακή και ευρύτερα την ελληνική δημόσια ζωή.
Ως καταγωγή νοείται η γέννηση τουλάχιστον ενός των δύο γονέων στα Eπτάνησα.
Xρονολογικό κριτήριο για τη βιογράφηση ενός προσώπου είναι το έτος του θανάτου του. Xρονική αφετηρία του προγράμματος είναι το 1800. Tο χρονικό τέρμα καθορίζεται από το όριο της τριακονταετίας που διέπει κατά το νόμο την πρόσβαση στα κρατικά αρχεία.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε αρχικά σε Claris Filemaker Pro 3 . Σε αυτήν την πλατφόρμα καταγράφηκαν τα πρώτα αρχεία και έγιναν οι αρχικές δοκιμές.

Το 2002 ανατέθηκε σε τριμελή ομάδα προγραμματιστών η μελέτη και ο σχεδιασμός του λογισμικού της βάσης που τρέχει σε SQL Server και σε συνεργασία με την ομάδα των προγραμματιστών διαμόρφωθηκε το λογισμικό στο οποίο έγινε η εισαγωγή της βάσης δεδομένων της Eπτανησιακής προσωπογραφίας. Το λογισμικό του προγράμματος ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Κέντρο το Νοέμβριο του 2004. 
Έχουν ήδη εγγραφεί στη βάση στοιχεία για πάνω από 4000 πρόσωπα από συνολικά 1000 βιβλιογραφικές πηγές.
Μέχρι σήμερα το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων ήταν αξιοποιήσιμο μόνο με επιτόπια επίσκεψη στο Κέντρο. Στο πλαίσιο του έργου "Προβολή του έργου των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών στον παγκόσμιο ιστό" με χρηματοδότηση από το Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" του ΕΣΠΑ, η βάση δεδομένων ανασχεδιάστηκε και έγινε η μετάπτωσή της στο σύστημα αποθετηρίου ΜΟΨΕΑΣ. Είναι προσβάσιμη στο ψηφιακό αποθετήριο της Ακαδημίας Αθηνών. Οι λειτουργικότητες του νέου συστήματος και οι αυξημένες δυνατότητες για σημασιολογική τεκμηρίωση επιτρέπουν την περαιτέρω αξιοποίηση από το χρήστη.